Categorieën

Merken

Onsteking Tips

In winkelwagen:

Ooit moeite gehad een buitenboordmotor te starten? Of ging je buitenboordmotor stotteren, slecht lopen of gewoon raar doen? Ik weet het niet hoe het met jou staat, maar ik heb er genoeg gezien in mijn leven. En er is niets zo frustrerend dan dat je een buitenboordmotor hebt die slecht loopt als het lekker weer is en je net relaxed wilt gaan varen.

Het is om deze problemen te voorkomen natuurlijk het beste om je aan een onderhoudsschema te houden. Maar de volgende beste oplossing is om er achter te komen waardoor het komt zodra je er last van hebt.

En ook al heb je nooit in je leven een steeksleutel hebt vastgehouden, is het een goed idee om in ieder geval een beetje bekend te zijn met hoe je een motor probleem oplost voor het geval dat het op het water gebeurt.


Het eerste wat ik altijd aan beginnelingen vertel als ze hun motor willen begrijpen, is de basis van hoe een motor werkt. Buiten het hele verhaal van hoe een motor werkt, komt het allemaal neer op drie dingen. Om een motor te laten lopen heb je compressie, brandstof en een vonk nodig.


Compressie geeft aan dat de motor mechanisch in orde is, dat het er een is welke in staat is om een lucht/brandstof mengsel aan te zuigen en het op zo'n danige manier samen te persen dat het de explosie die in de cylinder plaats vind maximaal ten goede komt en het het gewenste effect teweeg brengt (het aandrijven van de proller en de boot voort te bewegen).


Brandstof is een relatief makkelijke zaak. Benzine halen uit de tank en het door de brandstofleidingen bewegen naar de carburateur of injectienaalden. En wat misschien nog belangrijker is, is dat de carburateur of injectienaalden de juiste hoeveelheid benzine aan de motor geeft (maar dit is een ander verhaal).


Een vonk is precies zoals het klinkt. De kleine elektrische bliksemschicht die plaatsvind tussen de middelste electrode en het topje van de bougie elke keer dat de cylinder kracht moet leveren.


De vonk is het eindresultaat van je motor's ontstekingsysteem in werking. Zonder een vonk start je motor niet. Een zwakker vonk of een vonk op het verkeerde tijdstip kan leiden tot moeilijk starten of stotteren van je buitenboordmotor.


Het goede nieuws is dat alle moderne bootmotoren een vorm van hoge-energie, elektronische onstekingsystemen gebruiken. Wat betekent dit? Nou, het feit dat er geen aan te passen punten zijn (behalve op buitenboordmotoren die ouder dan 20 jaar en een hand vol hekmotoren die werden gebruikt in de vroege negentiger jaren en deze zijn inmiddels omgebouwd tot elektronische ontsteking) betekend dat de systemen sterker en betrouwbaarder zijn. Het is zelf zo, dat waar vroeger de ontsteking verantwoordelijk was voor de meeste motor problemen, is het nu veel minder waarschijnlijk dat dit het probleem is tegenwoordig.


Ondanks dat grondige probleemoplossing van de ontsteking het beste kan gebeuren met een goed werkplaats-handboek (zoals een voor je motor uitgegeven door Seloc), zijn er toch wat standaard dingen die je kunt controleren als je problemen hebt met je motor.


Het eerste ding om te doen is om een degelijke bougiedop, ratel en het kortste verlengstuk die je kunt vinden op te zoeken. Vermijd langere verlengstukken, kniestukken of koppelingen die verkeerde krachten op de bougie kunnen uitoefenen, wat zou kunnen leiden tot het afbreken van de bougie in de cylinder (wat zou kunnen leiden naar een zeer slechte dag).


Nu je je ratel en je dop hebt, verwijder ÉÉN van de bougiekabels (verwijder ze NOOIT allemaal tenzij je ze van te voren goed hebt gemerkt) en draai voorzichtig de bougie los. Verwijder de bougie uit de cylinder en inspecteer deze. Dit is eigenlijk een soort thermometer van de motor, welke aangeeft wat er gaande is.


Als de punt geheel vol zit met olie of brandstof, dan weet je dat de bougie niet gevonkt heeft, maar dit kan ook een fout zijn in het ontsteking-systeem. Als de punt zwart en olieachtig is maar droog, dan heeft motor niet helemaal goed gelopen, maar hij HEEFT gelopen. Grijze bougie-punten vertellen dat de motor correct heeft gelopen, terwijl withete, verbrande of gesmolten keramiek aangeeft dat je bougie de verkeerde hitte-waarden heeft of dat er te weinig brandstof in de cylinder komt.


Als je motor niet probeert te starten (ik heb het niet over het weigeren te draaien, dat is het werk van de startmotor, maar ik heb het over het aanslaan van de motor, een beetje badum-dum als het in de rondte draait, net alsof hij wil starten maar het niet doet), dan wil je er in ieder geval zeker van zijn dat de bougiepunt in ieder geval schoon en droog is. Als dit al het geval is, dan is het volgende om te checken of de bougie daadwerkelijk vonkt.


De BESTE methode om dit te controleren is om een bougie vonk tester te gebruiken. Goedkope expemlaren zijn te koop bij je lokale dealer of autozaak. Ze zien er een beetje uit als een bougie, meestal met een door schroefdraad aan te passen afstand en een klemmetje die vast kunt maken op de motor.


Het is namelijk zo, dat het idee is om de bougiekabel aan de achterkant van de tester vast te maken, net zoals je zou doen bij de bougie zelf. De andere kan maak je met behulp van het klemmetje ergens in de buurt van de cylinderkop vast (maar niet TE dicht bij het bougie-gat voor het geval er brandstof uit komt, tenzij je de bougie terug plaatst in de kop voor de veiligheid alvorens de controle uit te voeren). Vervolgens stel je de afstand tussen de elektroden af op ongeveer dezelfde afstand als is gespecificeerd voor je motors' bougies (bekijk de afstand van de bougie voor een grove schatting als je geen boek bij de hand hebt), draai de motor en kijk of de tester een felle blauwe vonk geeft.


Als er een vonk aanwezig is, dan zitten de problemen waarschijnlijk in het brandstofsysteem en niet in de ontsteking. Ik zeg WAARSCHIJNLIJK want er kunnen potentieel ander problemen optreden in het ontsteking systeem, zoals een zwakke vonk of verkeerde timing. Bijvoorbeeld een oranje vonk op een goed ingestelde tester betekend meestal problemen in het ontsteking systeem.


Fig 1. De beste methode om te controleren of de motor vonkt is een vonktester te gebruiken.

Fig 2. Verbind een bougiekabel aan de vonktester en verbind dan de tester aan de cylinderkop.

Fig 3. Voordat je begint met problemen oplossen, bekijk eerst of er geen verroeste of losse verbindingen zijn.Artikel opgenomen in ons assortiment op Saturday 04 November, 2006.

Talen

Svenska  spanish  german  
dutch  Francais  portuguese  
norwegian_utf8  italian  Danish  
finnish  English  
Uw ip adres is: 100.28.2.72
Copyright © 2024 Klijzing Yamaha Buitenboordmotoren en Buitenboordmotor Onderdelen. Powered by Zen Cart